Ο Μάρτιος είναι ο μήνας Ενημέρωσης και Πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, μιας από τις πιο συχνές αλλά και προλαμβανόμενες μορφές καρκίνου. Ας απαντήσουμε λοιπόν κάποιες από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον συγκεκριμένο καρκίνο:
Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού;
Είναι ο καρκίνος που συχνά προέρχεται από πολύποδες του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι πολύποδες είναι προκαρκινικές βλάβες οι οποίες ξεκινούν από τον βλεννογόνο του παχέος εντέρου οι οποίοι αν αφεθούν μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεια.

Πόσο συχνός είναι;
Είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και αποτελεί περίπου το 10% όλων των περιπτώσεων καρκίνου. Είναι η 2η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως
Ποια αίτια προκαλούν την εμφάνισή του;
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού προσβάλλει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά το όριο ηλικίας κατεβαίνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Μια σειρά απο παράγοντες κινδύνου ενοχοποιούνται για την εμφανισή του:
- Ηλικία (άνω των 45 ετών)
- Οικογενειακό ιστορικό
- Γενετικά σύνδρομα
- Πολύποδες
- Υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος
- Χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών
- Καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης
- Παχυσαρκία
- Κάπνισμα
- Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;
Μια σειρά από συμπτώματα μπορεί να προειδοποιήσει για την ύπαρξη του καρκίνου του εντέρου:
- Αίμα στα κόπρανα
- Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου
- Κοιλιακό άλγος
- Απότομη απώλεια βάρους
- Κόπωση
Πως προλαμβάνεται ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού;
Η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού έχει συνήθως κακή πρόγνωση εάν διαγνωσθεί σε προχωρημένα στάδια. Οι επίπτωσεις και ο αντίκτυπός του μπορούν να μειωθούν σημαντικά με την εφαρμογή στρατηγικών πρωτογενούς πρόληψης. Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σε μεγάλο ποσοστό την πιθανότητα ίασης.
Οι στρατηγικές πρόληψης περιλαμβάνουν:
- Τακτικές προληπτικές εξετάσεις οι οποίες μπορούν να εντοπίσουν τις προκαρκινικές βλάβες εγκαίρως, όταν είναι θεραπεύσιμες
- Υγιεινός τρόπος ζωής
- Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως
- Τακτική άσκηση
- Μείωση του βάρους
- Αποφυγή καπνίσματος
- Περιορισμός του αλκοόλ
Πως μπορεί να τεθεί η διάγνωση;
Η πιο αξιόπιστη εξέταση για την ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου ή πολυπόδων είναι η κολονοσκόπηση. Κατά την διάρκεια της κολονοσκόπησης μπορούν να αφαιρεθούν εγκαίρως οι προκαρκινικές βλάβες προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση καρκίνου. Άλλες μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου περιάμβάνουν την τεχνική ανίχνευσης αίματος σε δείγμα κοπράνων η όποια γίνεται απλά και εύκολα από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι(self test) καθώς και την αξονική κολονοσκόπηση.


Ποια είναι η θεραπεία;
Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας έχουν φέρει επανάσταση στην χειρουργική του παχέος εντέρου και του ορθού. Πλέον οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται όπως η λαπαροσκοπική, η ρομποτική και η διαπρωκτική ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (TAMIS), προσφέρουν τεράστια πλεονεκτήματα , επιτρέποντας τη χειρουργική αφαίρεση καρκίνων και πολυπόδων με αύξηση της ακρίβειας και μείωση της νοσηρότητας. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του παχέος εντέρου προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση, μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών, μικρότερες τομές και μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο χειρουργό.
Ιωάννης Ζερκούλης
Γενικός χειρουργός.
Χειρουργική ογκολογία παχέος εντέρου και ορθού.
Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική
Κουμουνδούρου 54 – Βόλος